Betrodd av 240.000+ personer

Vetenskapligt bevisat

Volymrabatter på upp till 15%

Din kundvagn

Födoämnesintolerans - Vilka livsmedel bör undvikas efter bariatrisk kirurgi med Gastric Sleeve eller Gastric Bypass

Bild på ohälsosam måltid för bariatripatienter

Många patienter rapporterar matintoleranser, särskilt under perioden direkt efter operationen när du får börja äta normalt. Vissa livsmedel kanske inte känns bra och kan orsaka en obekväm känsla eller till och med obehag ett tag. Vad bör du förvänta dig om du är en pre-op eller tidig post-op patient? Vad anses vara normala matintoleranser och finns det andra orsaker till matintoleranser?

Vanliga Matintoleranser

Några livsmedel som ofta inte tolereras väl efter bariatrisk kirurgi kan inkludera, men är inte begränsade till, pasta, bröd, ris, nötkött, kyckling, fläsk, ägg, trådiga grönsaker, frukt med membran, livsmedel med frön och komjölk (eller andra mejeriprodukter med laktos). Men med detta i åtanke är varje patient olika med vad de kan och inte kan tolerera. Kom också ihåg att varje dag kan vara annorlunda. En dag kanske du kan tolerera ett livsmedel som du kanske inte kan tolerera några dagar senare. En annan sak att tänka på är att vissa patienter upplever smakförändringar efter bariatrisk kirurgi. Du kanske helt enkelt inte längre har en önskan för vissa livsmedel som du gillade före din operation.

Varför Tolereras Inte Vissa Livsmedel?

Vissa matintoleranser är tillfälliga och uppstår eftersom din nya "babymage" inte är redo att hantera just det livsmedlet än. Det är liknande att mata en ny bebis. Du kanske vill börja med ett nytt livsmedel i taget, individuellt, och se hur det tolereras och sedan gå vidare därifrån. Genom att bara prova ett nytt livsmedel i taget hjälper det att avgöra vilket livsmedel som inte tolererades väl. Kom ihåg att bara äta en eller två bitar av det nya livsmedlet initialt. Det kan vara en bra idé att prova alla nya livsmedel hemma tills du vet bättre vad du kan eller inte kan tolerera. Om du upplever en matintolerans rekommenderar många yrkesverksamma att vänta några veckor innan du provar det igen.

En annan anledning till att ett livsmedel kanske inte tolereras väl kan inkludera att gå vidare i dietstadiet för snabbt. Vissa patienter kan behöva längre tid än den genomsnittliga rekommenderade tiden i ett dietstadium innan de går vidare till nästa stadium. Detta är något du kan diskutera med din kirurg och/eller dietist.

Ur ett mer fysiologiskt perspektiv kan matintoleranser (i allmänhet, inte nödvändigtvis specifika för bariatrisk kirurgi) uppstå på grund av att man inte har de rätta enzymerna eller kemikalierna som behövs för att smälta ett visst livsmedel. Detta kan orsaka symtom som sträcker sig från gastrointestinala symtom, såsom diarré, uppblåsthet och gaser, till huvudvärk, humörförändringar och vissa hudtillstånd. Symtom kan vara omedelbara eller kan ta lite tid.

Tips för att Minska Matintoleranser.

Det finns flera knep som kan hjälpa till att minska risken för att uppleva en matintolerans. Prata med din kirurg, dietist och/eller program innan du provar något av dessa för att säkerställa att ditt program är bekvämt med din kostplan.

  • Pasta och ris – Vissa patienter gör det bra med att koka något under eller överkokt. Men de flesta patienter tolererar inte dessa livsmedel förrän 9-12 månader post-op.
  • Färskt bröd – Försök att rosta det för att göra det mer tolerabelt. Men de flesta patienter tolererar inte bröd förrän cirka 6-12 månader post-op.
  • Nötkött, kyckling, fläsk – Se till att du använder en tillagningsmetod som bevarar fukten.  Tillaga endast till säker temperatur.  Överkokning torkar ut maten och gör den mindre tolererbar.   Du kan också prova att använda en köttmörare eller en marinad (var uppmärksam på socker- och fettinnehåll) för att göra köttet mer tolererbart. 
  • Räkor – Många patienter har sagt att ju mindre räkorna är, desto bättre tolererar de dem.  Så det kan vara bäst att undvika dessa härliga räkor tills du har kommit längre bort från din operation.
  • Ägg – Detta är knepigt.  Vissa patienter kan tolerera hårdkokta ägg, medan andra inte kan det.  Vissa patienter kan tolerera äggröra, medan andra inte kan det.  Så försök variera metoden du tillagar dina ägg för att se om det gör någon skillnad.
  • Trådiga grönsaker – Använd en mixer och en sil för att separera osmältbara fibrer.  Vissa patienter kan behöva vänta 6-12 månader efter operation för att äta vissa livsmedel, såsom selleri, sparris, etc.
  • Fruktmembran – Ta bort membranen från apelsiner, grapefrukter och andra citrusfrukter för att öka toleransen.
  • Skal på frukt och grönsaker – Ta bort skalet från frukt tills det tolereras bättre, såsom äpplen, plommon, persikor, päron, gurkor, potatis, etc.
  • Sallad – Sallad verkar också inte vara särskilt väl tolererad för vissa patienter.  Även om vi vet att mörka, bladgröna grönsaker är mer näringsrika, tolererar vissa patienter isbergssallad bättre initialt och kan sedan prova den grönare salladen när de har kommit lite längre bort från operation.  Andra patienter har delat att ju färskare salladen är desto bättre tolereras den.
  • Livsmedel med frön – Undvik att äta fröet om möjligt eller vänta med att äta detta livsmedel tills du kommit lite längre bort från din bariatrisk operation (exempel inkluderar jordgubbar).
  • Kosmölk (eller andra mejeriprodukter) – Prova sojamjölk, laktosfri mjölk, risdryck eller mandelmjölk (leta efter lätta eller kalorisnåla alternativ) istället för komjölk.
  • Portionsstorlek – Ofta kanske det inte är själva maten som inte tolereras, utan storleken på portionen.  Många gånger är de livsmedel som verkar vara “inte tolererade,” faktiskt livsmedel som fyller oss snabbare, vilket kräver att du äter mindre av dem.  Som vi vet är det svårt att exakt avgöra hur mycket av varje livsmedel du kan tolerera i början, eftersom det tar tid och övning att lista ut vad du som individ kan tolerera.  Till exempel är kyckling en vanlig mat som inte tolereras väl.  Även om du kan äta 6 tuggor yoghurt, kan du troligtvis inte äta 6 tuggor kyckling.  Kyckling är ett mer fast protein och 1-2 tuggor kan vara allt du kan tolerera tidigt efter operation.   Även att äta 1 tugga extra anses vara överätning, vilket kan orsaka eget obehag.  Arbeta för att träna om ditt sinne att känna igen känslan av mättnad, så att du kan undvika den obekväma “fylld” känslan.
  • Ättakt – Det är viktigt att tänka på den hastighet med vilken du äter.  Du kan kanske tolerera en viss mat mycket bättre om du äter den i en långsammare takt och ser till att du tuggar ordentligt. 

Även om denna lista inte är heltäckande och varje patient är annorlunda, hoppas vi att detta kommer att hjälpa dig att göra övergången till din nya kostplan efter operationen lite enklare för dig.  Kom ihåg att varje program har olika rekommendationer och varje patient är annorlunda.  Något som fungerar för dig, kanske inte fungerar för din bariatrisk vän.  Vi ser fram emot att FIRA med dig när du övergår till din normala kostplan!


 

Föregående inlägg
Nästa inlägg

Lämna en kommentar

Observera att kommentarer måste godkännas innan de publiceras